Nyhetsbrev - September 2021
 
Full Image

 

 

 

Molanders – 100 år

yd2 yd2 yd2

2000 talet

År 2000 avlider företagets ordförande och tidigare VD Olle Molander efter över 50 aktiva år i tjänst. Med en sällsynt arbetsförmåga utvecklade han företaget tillsammans med handplockade avdelningsledare och löpande utbildad personal från en ren butiksrörelse till en koncern med både nationellt och internationellt inflytande. Molanders blev ett utbildningscentrum varifrån många gick vidare inom branschen som egna entreprenörer, tekniker eller säljare.

00-talet inleddes med den stora ”IT-kraschen” som skapade mycket turbulens i hela näringslivet och samhället. Digitaliseringen tog allmänt fart och alltmer bildmaterial fick slutstation på bildskärmar istället för i press/magasin- och katalogtryck. 

Samma år 2000 avknoppar Molanders sin grossistverksamhet MOLFO som övertas i eget bolag av Pekka Palomäki, med tidigare förflutet hos Knut Hallberg AB. Med detta lämnar Molanders sin tidigare distributionsroll mot fotohandeln och fokuserar helt på yrkesförsäljning och flyttar från Fotothuset i Skärholmen (fastigheten såldes redan 1998) till nya lokaler i Västberga intill en nyetablerad hyrstudio.

Kundtidningen Imagine distribueras, och Molanders-Stipendiet delas årligen ut till ”bästa yrkesfotoskolelev”.

Förändringens vindar blåser starkt i branschen och Molanders anpassar verksamhet och ”kostym” i takt med förändringarna. Då filmförbrukningen och omsättningen kring denna halveras i branschen vartannat år avvecklas yrkesbutikerna i Göteborg och Malmö och säljverksamheten sköts vidare från fältet. Man behåller en supportbas för fotografer i butiken på Norr Mälarstrand med material och hyrservice. Under denna tid tillträder Peggy Björkdahl Molander som t.f. styrelseordförande och den externa styrelsen avgår.

Digitalt storformattryck växer kraftigt inom utställnings- och skyltmarknaden och många tidigare yrkesfotolabb hänger på denna trend. Med där finns även grafiska branschföretag som också snabbt tar till sig nya digitaltekniken. Med företagets redan etablerade Sign&Display-avdelning förhandlar Molanders 2002 till sig nya Durst Rho-agenturen, efter tidigare framgångar med Dursts fotografiska Lambda-laserskrivare och efterbehandlingssystem för storformatsproduktion. Utomhusreklamen expanderar och synergierna till foto minskar allt eftersom. 

Detta leder 2009 till nästa anpassningsgrepp då även Sign&Display-avdelningen knoppas av och bolagiseras i samarbete Durst som huvudägare i nya Molanders Sign&Display AB med distribution av Dursts grafiska system både i Sverige, Norge och Finland. Jan Olles yngre bror Hans Molander utses till VD och delägare i det nya bolaget. Samtidigt övertar Jan Olle Molander ordförandeskapet i Molander & Son AB.

Molanders bygger med dessa nya friställda resurser upp en ny avdelning för Digital Repro – bla för att möta digitaliseringen av kulturarvet där fotografin har en central roll. Mer om detta i nästa Nyhetsbrev och Molanders under 2010-talet.

yd2 yd2
Full Image

 

 

 

yd2

NYHET!! Profoto B10X & B10X Plus

De båda B10X-ljuskällorna har många användningsområden. Det innebär att oavsett om du spelar in video eller tar stillbilder kan du alltid förlita dig på B10X och B10X Plus. De har även en rad användbara funktioner och egenskaper, som utökad ljuseffekt för fast ljus från 2 500 lumen till 3 250 lumen jämfört med B10 och B10 Plus. Det är en ökning med 30 %. Såväl B10X som B10X Plus har dessutom snabbare laddtider än sina föregångare.  

Både B10X och B10X Plus är extremt lätta att använda med sina rena och användarvänliga gränssnitt och du är igång så fort du har tagit upp dem ur förpackningen. Det innebär att du kan lägga allt fokus på att skapa dina bilder i stället för att krångla med inställningar. Med Profoto-appen kan du enkelt se och ändra alla inställningar för ljuskällan direkt i din smartphone och installera nya uppdateringar på några sekunder. 

Båda ljuskällorna har även Profotos Bluetooth-baserade AirX-teknik. Det innebär att du kan släppa loss den fulla kraften i B10X och B10X Plus även när du fotograferar med din smartphone, vilket gör att du kan fotografera, redigera och publicera med samma enhet. Därigenom kan du drastiskt minska tiden från kreativt koncept till publicerad bild.   

Du får även massor av ljusformningsmöjligheter med de lätta OCF-ljusformarna som är mycket enkla att använda och över 120 andra ljusformare i Profotos sortiment.


 

 

 

yd2

Innova

Har du inte prövat fineart papper från Innova så passa på för just nu innan 1 oktober har vi 20% rabatt på allt papper från Innova.

Prislista här>

 

 

 

yd2

Utförsäljning - Matt inkjet-papper

Matt inkjet-papper 75g, 910mm x 90m 
Pris: 175:- ex moms

 

 

 

yd2

Utförsäljning - Museo Portfolio Rag 300g matt

A4/25ark:   210:- ex moms
A3+/25ark: 490:- ex moms

Museo Portfolio Rag är ett matt ”Digital Fine Art papper” som vid användning i bläckstråleskrivare av hög klass levererar utskrifter i absolut toppklass.

 

 

 

yd2


Följ oss på Instagram!

 

 

 

yd2

 

 

 

Alla priser ex. moms & eventuell frakt. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

 

 

 

Map
Molander & Son AB - Bondesonsgatan 1 - 112 52 Stockholm
T-bana: Kristineberg
Tel. 08-680 15 70

info@molanders.se
www.molanders.se